ABOUT US

Η ProvaT.O. (Prova Theatre Organization) είναι μια καλλιτεχνική κολεκτίβα που δημιουργήθηκε το 2013 στην Αθήνα και από τον Νοέμβριο του 2019 λειτουργεί σαν Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία. Οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από την ΡrovaT.O. είναι ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Λάσκαρης και ο ηθοποιός Δημήτρης Μαγκλάρας.

Στην ProvaT.O. κάνουμε θέατρο που ζητάει από τον ηθοποιό να μένει ενεργός. Φτιάχνουμε και λέμε ιστορίες για το πώς ζουν σήμερα οι άνθρωποι και πώς διαμορφώνονται οι συμπεριφορές και οι σχέσεις τους. Κάνουμε θέατρο που θέτει ερωτήματα στο θεατή χωρίς να του δίνει έτοιμες απαντήσεις. Πιστεύουμε πως οι ερωτήσεις στο θέατρο είναι πιο σημαντικές από τις απαντήσεις.

Στην ProvaT.O. πιστεύουμε πως η δουλειά μας είναι πράξη πολιτική και φυσικά πράξη ευθύνης απέναντι στο κοινό αλλά κυρίως απέναντι στους εαυτούς μας. Δεν πιστεύουμε στην αυστηρή προσέγγιση μίας συγκεκριμένης μεθόδου όσον αφορά στον τρόπο που κάνουμε θέατρο, αντίθετα, αντλώντας τις επιρροές μας από τους προκατόχους μας και τους συνοδοιπόρους μας, αναλύουμε, πειραματιζόμαστε και συνθέτουμε. Φτιάχνουμε τη δική μας μέθοδο, τον δικό μας τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το θέατρο και τον κόσμο μας σήμερα.

Η ProvaT.O. έχει παρουσιάσει παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, στο θέατρο Αργώ, στο θέατρο Αγγέλων Βήμα, όπως επίσης και σε θεατρικές σκηνές στην Πάτρα, στην Λάρισα, στην Καρδίτσα, στην Πρέβεζα , στα Ιωάννινα, στα Χανιά και στο Αίγιο . Τον Οκτώβριο του 2017 ταξίδεψε στη Γερμανία για τις ανάγκες σεμιναρίου της Schaubühne Berlin. Από την ίδρυση της συνεργάζεται σε μόνιμη βάση με το θέατρο Vault όπου έχει παρουσιάσει τις περισσότερες από τις παραγωγές της.

vangelis@provatoathens.com

ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Ο Βαγγέλης Λάσκαρης γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά και ζει στην Αθήνα. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Vault Theatre και ιδρυτής της καλλιτεχνικής κολεκτίβας ProvaT.O. Athens (Prova Theatre Organization). Σπούδασε Θέατρο στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Πέτρας, είναι κοινωνιολόγος, αριστούχος απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου με υποτροφία από το Ι.Κ.Υ., με μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά στο University οf Kentucky.

Σκηνοθετικές του δουλειές στο θέατρο είναι: “Jack and Jill, ένα ρομάντζο” της Jane Martin, “Nord-Ost, μέρες που ξεχάστηκαν” του Torsten Buchsteiner, “Mr. Kolpert” του David Gieselmann, “Τα τέσσερα τετραγωνικά” της Άρτεμις Μουστακλίδου, “Frozen” της Bryony Lavery, ¨Μια μέλισσα τον Αύγουστο, του Θοδωρή Αθερίδη, “Μάρτυρας” του Marius von Mayenburg, “Πείνα” του Χαράλαμπου Γιάννου, “O συγγραφέας” του Tim Crouch, “Ηλίθιοι (Idioterne) Dogma 2020” του Lars von Trier.

Ως βοηθός σκηνοθέτης έχει δουλέψει στις θεατρικές παραστάσεις:  “Marvin’s room” του Scott McPherson, “Μικρές ιστορίες φόνων” του Παναγιώτη Μπρατάκου και “Γυναικείες Ιστορίες” του Γιώργη Μασσαβέτα σε σκηνοθεσίες του Δημήτρη Καρατζιά.

Στο κινηματογράφο έχει σκηνοθετήσει με την Ίρις Κατσούλα το short doc “Αιολικά Πάρκα. Φάκελος Ξάνθη. Η περίπτωση του Λειβαδίτη” και σαν ηθοποιός έχει πάρει μέρος στη ταινία μικρού μήκους “Οι μπαλαρίνες δεν τρώνε” των Γρηγοροπούλου Κατσούλα, στο ντοκιμαντέρ “ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε.” του Άρη Χατζηστεφάνου και στην τηλεοπτική εκπομπή “Ελληνοφρένεια”

Έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός στις  θεατρικές παραστάσεις “Βαϊμάρη 2013” στο Studio υπό το μηδέν, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγέωργου, “Γαϊτανάκι” του Arthur Schnitzler στο θέατρο Beton 7, σε σκηνοθεσία Αγγελικής Καρυστινού, “Μαζί σου για το τίποτα” του Άκη Δήμου στο θέατρο Small Argo Full of Art σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάρα.

Έχει λάβει μέρος με την ProvaT.O. Athens σε workshops της Schaubuhne Berlin και ήταν εισηγητής στο τρίμηνο πρόγραμμα θεατρικής παιδείας του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά “Η Δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο”. Ιδρυτικό μέλος της ένωσης συντελεστών παραστατικών τεχνών “Κάτω Από Τη Σκήνη” και μέλος της “Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών”.

dimitris@provatoathens.com

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Δημήτρης Μαγκλάρας γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ίλιον Αττικής. Σπούδασε Οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και Θέατρο στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή  Ίασμος του Βασίλη Διαμαντόπουλου. Είναι ιδρυτής της καλλιτεχνικής κολεκτίβας ProvaT.O. Athens (Prova Theatre Organization).

Έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός στις παραστάσεις: “Desperados”, “Bedtime Stories”, “Το τέλος του καλοκαιριού” (σε κείμενα και σκηνοθεσία του Γιώργου Ηλιόπουλου), “Μαζί σου για το τίποτα” του Άκη Δήμου και “Επειδή αυτή ήταν αυτή κι εγώ ήμουν εγώ ” (σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάρα), “Mr Kolpert” του David Gieselmann, “Τα 4 τετραγωνικά” της Άρτεμης Μουστακλίδου, “Frozen” της Bryony Lavery, “Μια μέλισσα τον Αύγουστο” του Θοδωρή Αθερίδη και “Μάρτυρας” του Marius von Mayenburg (σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη). Έχει λάβει μέρος με την ProvaT.O. Athens σε workshop της Schaubuhne Berlin με τον Philipp Rost (theatre educator).

Στον κινηματογράφο, έχει παίξει στην ταινία “9 to 5” του Φίλιππου Τσαπέκη.