ABOUT US

Η Prova T.O. (Prova Theatre Organization) είναι μια καλλιτεχνική ομάδα που δημιουργήθηκε το 2013 στην Αθήνα και από τον Νοέμβριο του 2019 λειτουργεί σαν Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία. Οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από την Ρrova T.O. είναι ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Λάσκαρης και η ηθοποιός – εκπαιδευτικός Βασιλική Δρακοπούλου.

Στην Prova T.O. μέσα από τις καλλιτεχνικές μας δράσεις, φτιάχνουμε, λέμε και παρουσιάζουμε ιστορίες για το πώς ζουν σήμερα οι άνθρωποι και πώς διαμορφώνονται οι συμπεριφορές και οι σχέσεις τους. Στην Prova T.O. πιστεύουμε πως η δουλειά μας είναι πράξη πολιτική και φυσικά πράξη ευθύνης απέναντι στο κοινό αλλά κυρίως απέναντι στους εαυτούς μας. Δεν πιστεύουμε στην αυστηρή προσέγγιση μίας συγκεκριμένης μεθόδου όσον αφορά στον τρόπο που κάνουμε τέχνη, αντίθετα, αντλώντας τις επιρροές μας από τους προκατόχους μας και τους συνοδοιπόρους μας, αναλύουμε, πειραματιζόμαστε και συνθέτουμε. Φτιάχνουμε τη δική μας μέθοδο, τον δικό μας τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τον πολιτισμό και τον κόσμο μας σήμερα.

Η Prova T.O.  έχει παρουσιάσει παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, στο ΘΟΚ, στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων,  στο θέατρο Vault, στο θέατρο Αργώ και σε άλλες θεατρικές σκηνές στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια . Τον Οκτώβριο του 2017 ταξίδεψε στη Γερμανία για τις ανάγκες σεμιναρίου της Schaubühne Berlin.

Επιπλέον η Prova T.O. έχει ολοκληρώσει την παραγωγή δύο ντοκιμαντέρ και δίνει έμφαση και στην καλλιτεχνική εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί το THEATRE STUDIO by Prova T.O. Athens και το CINEMA LAB by Prova T.O. Athens. Εκτός από την καλλιτεχνική μας δράση αναλαμβάνουμε και φέρουμε εις πέρας και το κομμάτι των δημοσίων σχέσεων και της επικοινωνίας των δράσεων μας μέσω της ομάδας μας Β.Β.C. (Biri Biri Comunication).

Από την ίδρυση της συνεργάζεται με την ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια» βελτιώνοντας τις πρακτικές συμπερίληψης, προσβασιμότητας και ορατότητας των ανθρώπων με αναπηρία στο πολιτισμό.

 

vangelis@provatoathens.com

ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Ο Βαγγέλης Λάσκαρης γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά και ζει στην Αθήνα. Ιδρυτής της καλλιτεχνικής κολεκτίβας ProvaT.O. Athens (Prova Theatre Organization). Σπούδασε Θέατρο στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Πέτρας, είναι κοινωνιολόγος, αριστούχος απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου με υποτροφία από το Ι.Κ.Υ., με μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά στο University οf Kentucky.

Έχει εργαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο ΘΟΚ, στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, στο θέατρο Vault και σε άλλες σκηνές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας.

Σκηνοθετικές του δουλειές στο θέατρο είναι: “Jack and Jill, ένα ρομάντζο” της Jane Martin, “Nord-Ost, μέρες που ξεχάστηκαν” του Torsten Buchsteiner, “Mr. Kolpert” του David Gieselmann, “Τα τέσσερα τετραγωνικά” της Άρτεμις Μουστακλίδου, “Frozen” της Bryony Lavery, ¨Μια μέλισσα τον Αύγουστο, του Θοδωρή Αθερίδη, “Μάρτυρας” του Marius von Mayenburg, “Πείνα” του Χαράλαμπου Γιάννου, “O συγγραφέας” του Tim Crouch, “Ηλίθιοι (Idioterne) Dogma 2020” του Lars von Trier, “The Prudes” του Anthony Neilson, “Η μάνα αυτουνού” της Κικής Μαυρίδου, “Το τρηδόνι” της Μαριάννας Λιανού.

Ως βοηθός σκηνοθέτης έχει δουλέψει στις θεατρικές παραστάσεις:  “Marvin’s room” του Scott McPherson, “Μικρές ιστορίες φόνων” του Παναγιώτη Μπρατάκου και “Γυναικείες Ιστορίες” του Γιώργη Μασσαβέτα σε σκηνοθεσίες του Δημήτρη Καρατζιά.

Στο κινηματογράφο έχει σκηνοθετήσει με την Ίρις Κατσούλα τα ντοκιμαντέρ “Αιολικά Πάρκα. Φάκελος Ξάνθη. Η περίπτωση του Λειβαδίτη”, “Έχω θέση” και σαν ηθοποιός έχει πάρει μέρος στη ταινία μικρού μήκους “Οι μπαλαρίνες δεν τρώνε” των Γρηγοροπούλου Κατσούλα, στο ντοκιμαντέρ “ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε.” του Άρη Χατζηστεφάνου και στην τηλεοπτική εκπομπή “Ελληνοφρένεια”

Έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός στις  θεατρικές παραστάσεις “Βαϊμάρη 2013” στο Studio υπό το μηδέν, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγέωργου, “Γαϊτανάκι” του Arthur Schnitzler στο θέατρο Beton 7, σε σκηνοθεσία Αγγελικής Καρυστινού, “Μαζί σου για το τίποτα” του Άκη Δήμου στο θέατρο Small Argo Full of Art σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάρα.

Έχει λάβει μέρος με την ProvaT.O. Athens σε workshops της Schaubuhne Berlin και ήταν εισηγητής στο τρίμηνο πρόγραμμα θεατρικής παιδείας του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά “Η Δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο”. Ιδρυτικό μέλος της ένωσης συντελεστών παραστατικών τεχνών “Κάτω Από Τη Σκήνη” και μέλος της “Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών”.

vassiliki@provatoathens.com

ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Η Βασιλική Δρακοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε  στην Αθήνα. Σπούδασε  Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο  Πατρών, με ειδίκευση στη Στατιστική και Επιχειρησιακή Έρευνα και Θέατρο στην “Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης – Τράγκα”. Έχει λάβει περαιτέρω επιμορφώσεις στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε θέματα Ειδικής Αγωγής και Μαθησιακών Δυσκολιών, Ψυχολογίας παιδιών και εφήβων  και Θεατρικής Αγωγής, ως καλλιτεχνική δημιουργία και εργαλείο παιδαγωγικό, ως επιστημονικό πεδίο έρευνας και  εφαρμοσμένη παραστατική τέχνη στη σχολική και εξωσχολική εκπαίδευση.

Έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός στις παραστάσεις “ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ”, διασκευή του θεατρικού έργου “Steel Magnolias”, του Robert Harling, σε σκηνοθεσία Michael R. Seibel (Θέατρο Άλμα), “ΟΘΕΛΛΟΣ: Ο ΜΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ”,  του William Shakespeare, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Αχτάρ – Παναγιώτη Μπρατάκου (Θέατρο Vault), “ΜΑΡΤΥΡΑΣ”, του Marius Von Mayenburg, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη (Θέατρο Vault), “ΗΛΙΘΙΟΙ”, του Lars von Trier, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη (Θέατρο Vault).

Έχει λάβει μέρος σε Εργαστήριo του Συστήματος του Laban  για την υποκριτική τέχνη του ηθοποιού από την Dr. Κική Σελιώνη, καθώς και σε workshop του θεάτρου της Schaubühne Berlin, με την ομάδα PROVA T.O. Athens.